Optimale keuze bebuizing aardwarmte

Beschrijving

Kunstof bebuizing (casing) heeft vele voordelen ten opzichten van stalen bebuizing onder andere op het gebied van scaling, corrosie en stromingsweerstand. Kunststof casing is echter nog niet in een Nederlands geothermie project toegepast. Redenen hiervoor zijn o.a. de wet en regelgeving, hogere kosten en onzekerheid over de levensduur van de kunststof bebuizing.

Resultaten

Spidron heeft marktonderzoek gedaan naar de kosten en eigenschappen van alternatieve materialen voor casing. Uit het onderzoek blijkt dat composiet een alternatief kan zijn ten opzichte van het staal dat normaal gesproken gebruikt wordt. Composiet biedt veel voordelen, maar is vooral duurder tijdens de installatie. Ook zijn er een aantal beperkingen waar in het ontwerp rekening mee gehouden moet worden. Spidron heeft een rekenmodel opgezet waarmee in te schatten is of de toepassing van kunstof bebuizing rendabel is voor een geothermisch project.

Projectnummer E16016
Startdatum 01-04-16
Einddatum 01-10-16
Afgerond Ja
Budget €31.040
Uitvoerder Spidron
Document

Onderzoek en projecten aardwarmte

Geothermie in zoutcavernes

Afgerond

Er zijn honderden zout cavernes in Nederland als gevolg van de zout-industrie. Dit zijn holle ruimtes in de ondergrond gevuld met pekel. Hergebruik…

Lees meer