Kennisagenda Aardwarmte goed uit de startblokken

De Kennisagenda Aardwarmte is nu een jaar onderweg. Er zijn 4 projecten gestart en 7 in voorbereiding. De kennisagenda is goed bekend bij kennispartijen en er is een start gemaakt met internationale kennisuitwisseling. Die oogst is goed, maar het kan beter. De uitwerking van indicatie tot project moet korter, met name door vooraf de kennisvragen minder breed te maken.

Budget van 1 miljoen per jaar
Vorig jaar zijn LTO Glaskracht Nederland en het ministerie van Economische Zaken (EZ) met partijen uit de keten de Kennisagenda Aardwarmte gestart. Vanuit het programma Kas als Energiebron zetten LTO Glaskracht Nederland en EZ daar € 500.000 per jaar voor in. Samen met de € 450.000 vanuit het bestaande EZ-programma met TNO, is daarmee bijna € 1 miljoen per jaar beschikbaar voor de kennisontwikkeling van aardwarmte.

Evaluatie
De stuurgroep, bestaande uit Nico van Ruiten (LTO Glaskracht Nederland), Louise Veerbeek (EZ-agro) en Merei Wagenaar (EZ-energie), heeft het eerste jaar geëvalueerd. Er is veel geleerd. Belangrijkste conclusies zijn dat de 4 lopende en 7 in voorbereiding zijnde onderzoeken beantwoorden aan de doelen en dat de aanpak bij steeds meer partijen bekend raakt. De aanpak vraagt echter wel veel tijd en er is ook vertraging ontstaan. Besloten is daarom vooraf scherper te prioriteren op de kennisvragen en de beoordeling van de onderzoeksvoorstellen te versnellen. Ook vraagt de afstemming met het bestaande TNO-programma meer aandacht, zodat het beschikbare budget efficiënt ingezet wordt.

Eerste onderzoek gereed
Het concepteindrapport van het onderzoek naar verstoppingen door GreenWell Westland is 26 oktober aangeboden aan Frank Schoof, de kenniscoördinator voor de Kennisagenda Aardwarmte vanuit LTO Glaskracht Nederland en EZ. Ted Zwinkels vatte het nut ervan kernachtig samen: “Kennis is vluchtig, daarom is het belangrijk om de kennis te vangen.”

Buitenland
Uit de 2 workshops met buitenlandse onderzoekers en adviesbureaus blijkt dat in het buitenland veelal dezelfde problemen als corrosie, scaling en injectiviteit spelen en dat er ook daar vaak nog geen pasklare antwoorden zijn. Aardwarmtekennis is in ontwikkeling. Ervaren buitenlandse partijen zijn ook betrokken bij de kennisagenda.

Lees hier meer over de Kennisagenda Aardwarmte.

Meer aardwarmte nieuws