CO2-doseren uit houtstook in zicht

CO2 doseren uit houtstookinstallaties lijkt technisch en economisch interessant. Dat blijkt uit onderzoek van Cato Engineering dat gepresenteerd werd tijdens de bijeenkomst van de studiegroep Bio-energie op woensdag 11 november in Assendelft.

Bij paprikabedrijf VinkSion in Bitgum, Friesland is met succes een CO2 afvangstinstallatie gerealiseerd door Cato Engineering. Middels aminen wordt uit het rookgas van de houtWKK (5 MWth/1 MWe) zuivere CO2 afgevangen. Onderzoek op schadelijke componenten heeft inmiddels aangetoond dat de kwaliteit van de CO2 kwaliteit zuiver genoeg lijkt te zijn. Verder onderzoek zal dit met zekerheid moeten aantonen. Ook lijkt de CO2 geproduceerd te kunnen worden tegen een concurrerende prijs. Zie ook <link onderzoeken>dit project.

Veel belangstelling houtstook
Energy Matters gaf aan dat er ook veel belangstelling voor houtstook is ondanks de relatieve lage gasprijs. Met name door het ruime SDE budget en de goede SDE+ vergoeding van 2014 en 2015 is zelfs houtWKK rendabel. Zie ook <link nieuws opnieuw-sterke-belangstelling-voor-houtstook>dit bericht. De SDE+ 2016 geeft ook goede mogelijkheden voor houtstook met simpele terugverdientijden van 3 tot 4 jaar. De boodschap die werd meegegeven was wel om bij de openstelling in maart aanvragen in te dienen, waarbij er nu gestart moet worden met het aanvragen van de bouwvergunning van het ketelhuis. Ook zijn daarbij kleinere houtWKK’s met een ORC of stirlingmotor economisch interessant, zoals het bedrijf Triogen en DEO Projects presenteerde.

Warmte uit stortgas
De Studiegroep vond plaats op Bromeliakwekerij Corn.Bak in Assendelft. 1/3 van de warmtebehoefte wordt op dit bedrijf sinds een aantal jaren ingevuld met warmte van twee stortgasketels van de 1,8 km verderop gelegen stortplaats Nauerna van Afvalzorg Holding. Het water wordt getransporteerd met een aanvoer- en retourleiding van respectievelijk ongeveer 90 en 35-40 graden. Dit levert 50% voordeel op ten opzichte de kostprijs van aardgas. De totale energierekening is daardoor met ca. 25% gedaald. Energy Matters gaf aan dat zij goede kansen zien om dit project navolging te geven en bezig is om die lokale matches te maken.

Studiegroep bio-energie
De Studiegroep wordt georganiseerd door en voor glastuinders met een bio-energie-installatie zoals een houtketel of (co)vergister en voor glastuinders die hernieuwbare restwarmte, biogas of groene CO2 afnemen of interesse daarin hebben. De Studiegroep wordt, vanuit het ‘programma Kas als Energiebron’, in opdracht van LTO Glaskracht Nederland en het Ministerie van Economische Zaken door Energy Matters en glastuinders georganiseerd.

Voor presentaties tijdens deze bijeenkomst zie deze link.  

Meer nieuws WKK & restwarmte

Wat zijn warmteclusters?

Een warmtecluster is een samenwerking van bedrijven binnen een gebied om hun gezamenlijke warmtevoorziening te verduurzamen. Dat is nodig omdat…

Lees meer