Aardwarmte in Tuinbouwgebied Californië ontwikkelt door

De boring van een tweede aardwarmtebron in tuinbouwgebied Californië is 2 december 2015 gestart. Het tweede doublet komt parallel langs het opsporingsgebied van de eerste bron te liggen, daarmee wordt de ondergrond optimaal benut.

De eerste bron levert nu al twee jaar warmte aan Wijnen Square Crops. De tweede aardwarmtebron gaat de bedrijven van Frank van Lipzig, Roland Gielen en de gebroeders Thomas en Jordan van Leeuwen van duurzame warmte voorzien. Met beide bronnen wordt volgend najaar ruim 50 hectare tuinbouwkas van warmte voorzien. Er is zelfs ruimte om nog een extra bedrijf te beleveren. Ontwikkelaar Californië participeert in beide project BV’s om ervoor te zorgen dat nieuwe bedrijven direct kunnen aansluiten op aardwarmte.

Het tweede doublet (productie- en injectieput samen) krijgt een diepte van circa 2650 meter. Er wordt een temperatuur verwacht van 80 graden en een debiet van minimaal 220 kuub/uur. Het bijzondere aan dit doublet is dat in het reservoir waaruit de warmte wordt geproduceerd karsten, holtes en breuken voorkomen. Dat is belangrijk om voldoende water te kunnen vinden, maar maakt het boren ook lastiger.

Tijdens het aanboren van het reservoir wordt gebruik gemaakt van casing-boren. Dat is een boortechniek waarbij de stalen buizen direct achter de boorkop het gat in gaan, zodat het gat direct wordt verstevigd. Met een mooi woord heet dit ‘Enhanced Casing Installation’ (ECI). Dit project is het eerste geothermieproject dat de ECI-techniek gebruikt.

Meer nieuws WKK & restwarmte