Demo's Fossielvrij

Beschrijving

Op het IDC in Bleiswijk worden op dit moment 4 demokassen van ca. 350 m2 gerealiseerd. Dit is gefinancierd uit de extra klimaatgelden rondom het klimaatakkoord. Het doel is om in de meeste moderne kassen te demonsteren hoe er fossielvrij geteeld kan worden en ook zonder emissie van water en nutriënten. De focus zal liggen op het middensegment qua energieverbruik in de sierteelt, dit mede omdat in het hele palet aan teelten, deze nog minder aandacht hebben gekregen in het onderzoek. Voor groentegewassen lopen vergelijkbare projecten gericht op verduurzaming in de 2SaveEnergy en Winterlichtkas bij WUR Glastuinbouw resp. bij Delphy.

In het complex zijn 4 afdelingen van ca 350 m2 gerealiseerd die voldoen aan de toekomstige duurzaamheidseisen en fossielloos zijn. De kassen zijn initieel voor vier verschillende gewassen ingericht; aardbei, gerbera, freesia, en een potplantenafdeling voor anthurium en pot roos. Afhankelijk van de afdeling kan de teelt variërend van eenvoudig of met ingrijpende aanpassingen worden aangepast aan een ander gewas.
Voorts is de kas zodanig opgezet dat deze aan de eisen voldoet voor een duurzame fossielloze teelt. Deze eisen omvatten toepassing van HNT, maximalisatie van benutting van natuurlijk- en kunstlicht, een nul- emissie van water en nutriënten en een volledig fossielvrije energetische invulling. Energetisch is de kas dan ook opgezet volgens het concept van de (all electric) Next generation semi gesloten kas met een warmtepomp de zijn warmte haalt uit de ontvochtiging van diezelfde kas. Het watersysteem is volledig gesloten opgezet met 100% recirculatie. Vanwege het demonstratie-karakter zijn de systemen uitgerust met uitgebreide meetsystemen.

In dit project zijn vier demonstratieteelten voorzien, met een doorkijk naar wat er de komende jaren moet gebeuren om duurzame klimaatneutrale teeltsystemen inclusief een gesloten water- en nutriëntenkringloop, te ontwikkelen. De eerste keus van de gewassen is gevallen op gerbera, freesia, bloeiende potplant en aardbei omdat deze een representatieve groep vormen van het segment gewassen met een matig energiegebruik waar nog behoorlijke stappen gemaakt kunnen worden met besparing en verduurzaming in de teelt.

Dit project beschrijft de eerste demonstraties, in de toekomst zullen in overleg met de opdrachtgever vervolg demo’s worden geformuleerd waarbij een breder palet aan pilot gewassen kan worden gedemonstreerd.

Projectnummer 20103
Startdatum 01-11-18
Einddatum 01-09-20
Afgerond Nee
Budget €950.000
Uitvoerder Wageningen University & Research, Business Unit Glastuinbouw

Onderzoek en projecten licht

Grip op nog meer licht

Lopend

Doel: Het onderzoeken en demonstreren van een nieuw systeem (lamellen in de kas) om meer licht in de kas toe te laten met een hoog diffuus gehalte…

Lees meer

Nieuw glas op de kas

Lopend

Doel: Dit project heeft als uitgangspunt om de haalbaarheid in kaart te brengen van nieuwe ontwikkelingen, zoals een gelamineerd kasdek en vacuümglas…

Lees meer