Lichtbenuttingsefficiëntie roos door aangevuld SON-T spectrum verbeterd

Kan je het spectrum van een SON-T lamp zodanig verbeteren dat een rozengewas met minder lichtintensiteit evenveel kan produceren?

Om deze vraag te beantwoorden is in de winter 2014-2015 met financiering van Kas als Energiebron en Valoya een praktijkproef uitgevoerd naar de invloed van een verbeterde lichtspectrum op de productie en kwaliteit bij de roos Avalanche. Hiertoe is een deel van het bedrijf belicht met een 'hybride' opstelling van 103 µmol SON-T en de Valoya LED lamp G1. Deze lamp is speciaal ontwikkeld om bij roos gebruikt te worden als aanvulling op (dus altijd in combinatie met) SON-T.

De LED lampen zijn in twee verschillende intensiteiten opgehangen: 57 of 103 µmol (een streng lampen of twee strengen lampen per bed). De proef is uitgevoerd door Wageningen UR Glastuinbouw, Plant Dynamics en medewerkers van het praktijkbedrijf. In vergelijking met de gangbare installatie van het bedrijf (191 µmol SON-T), leverde het aangepaste spectrum, afhankelijk van de intensiteit van de toegevoegde LED belichting, een 7.2% tot 9% hogere lichtbenuttingsefficiëntie (LBE) door het gewas op. Dit biedt perspectief voor energiebesparing.

Veel metingen zijn gedaan aan het gewas (fotosynthese, huidmondjes weerstand, bladkleur, knoptemperatuur, bladoppervlakte, etc.) om een verklaring te vinden voor dit positief effect, maar is niet in deze metingen gevonden.

Aanvullend onderzoek naar effect van lichtkleur
Aanbevolen wordt om aanvullend onderzoek te doen naar de effecten van lichtkleur bij roos. Vragen die er onder meer liggen zijn of andere rozenrassen even positief reageren op het aangepaste spectrum, of het gewas compacter kan worden met een hoger aandeel blauw en of met meer verrood licht de bloemen nog zwaarder worden, met een grotere bloemknop. En minstens zo belangrijk: wat is de fysiologische verklaring voor dit resultaat?

Dit project is gefinancierd vanuit het programma Kas als Energiebron, het innovatie- en actieprogramma van LTO Glaskracht Nederland en het ministerie van Economische Zaken.

Lees via onderstaande link meer over dit project.

Meer nieuws licht