Alstroemeria van de Toekomst te telen bijna zonder warmtevraag

Nieves García, Kees Weerheim, Feije de Zwart (Wageningen UR BU Glastuinbouw)

De ambitie van het onderzoek “Alstroemeria van de Toekomst, dichtbij” is uiteindelijk klimaatneutraal Alstroemeria telen. Bijna een half jaar na de start van de teelt met intensieve full LED belichting (200 µmol/m2s PAR + 28 µmol/m2s verrood) is het tijd om de tussentijdse energiebalans op te maken.

Warmtevraag 30% lager door goede isolatie
De teelt is in beide kassen (Referentie en Teelt van de Toekomst) gestart met SON-T belichting in een lage intensiteit (80 µmol/m2s). Door de goede isolatie (2 schermdoeken, een LUXOUS 1147 FR (tegen lichtuitstoot), en een HARMONY 7247 FR transparant helder energiedoek) was de warmtevraag, omgerekend naar een praktijksituatie, 30% lager dan in de referentiekas met slechts één schermdoek (het doek tegen lichtuitstoot).

Genoeg warmte door belichting en grondkoeling
Vanaf het moment dat de LED lampen zijn gaan branden in de Teelt van de Toekomst (in week 5), is de warmtevraag naar praktisch 0 gedaald. De warmte-input van de lampen is zo groot dat in combinatie met de goede isolatie van de kas er nog nauwelijks extra warmte nodig is om de kas op temperatuur te houden. In week 11, een koude week, en naar verwachting een aantal weken in de komende winter moet er nog wel wat warmte op het koel/ontvochtigingsblok worden verzameld om in de buiswarmte te kunnen voorzien met een warmtepomp. Maar in de zomer levert de grondkoeling  al genoeg warmte op: de bodem bij Alstroemeria moet namelijk koel worden gehouden voor constante bloei. De warmte die daarvoor aan de grond onttrokken wordt bedraagt in een warme week 7-8 MJ per m2,  ongeveer een kwart kuub gas.

Productie 35% hoger
De productie in de Teelt van de Toekomst ligt ruim 35% hoger dan in de Referentieteelt; het extra licht (totaal van januari tot nu 17% meer licht) is goed in extra takken van goede kwaliteit omgezet. In de zomermaanden wordt er niet belicht; op deze manier geven we het diffuse kasdek ook de kans om aan het productieverschil bij te dragen.

Dit onderzoek wordt gefinancierd door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Glastuinbouw Nederland binnen het programma Kas als Energiebron, met daarbij een bijdrage van de Gewascoöperatie Alstroemeria, Signify (de lampen), Ludvig Svenson (de schermdoeken), HilverdaKooij en Royal Van Zanten (het plantmateriaal). De Flori Consult Group begeleidt de teelt.

Meer nieuws licht