Kansen en knelpunten van Het Nieuwe Telen en LED voor gewasgezondheid en bestuiving

Beschrijving

Voor een integraal duurzaam teeltsysteem is het streven zonder middelen, gas en emissies te telen. De grote vraag wordt dan hoe het gewas productief én gezond kan worden gehouden bij minimale energiekosten. Er zijn er veel raakvlakken tussen het energiebesparende maatregelen en het kasklimaat enerzijds en gewasgezondheid anderzijds. Hoewel er reeds aandacht is voor de interactie tussen HNT en ziekteontwikkeling, bestaat nog veel onduidelijkheid over de effecten op plagen en natuurlijke vijanden. Zeker met het wegvallen van curatieve middelen wordt het essentieel om betere handvatten te ontwikkelen om plaagpreventie en HNT zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen.  Bij het toepassen van de beginselen van Het Nieuwe Telen (HNT) ontstaan ‘nieuwe’ combinaties van de klimaatfactoren temperatuur, licht en luchtvochtigheid. De introductie van LED met specifieke golflengtes kan leiden tot nog onbekende effecten op de populatiedynamica van plagen en predatoren. Ook is een goede bestuiving een randvoorwaarde om energiebesparende belichting in te kunnen voeren.

Het doel van dit project is om de reeds beschikbare kennis met betrekking tot de directe en indirecte (via het gewas) effecten van afzonderlijke klimaatfactoren op plagen, biologische bestrijders en bestuivers te inventariseren. Op basis hiervan worden kansen, knelpunten en witte vlekken in kaart gebracht.

 

Projectnummer 20087
Startdatum 01-07-18
Einddatum 31-12-18
Afgerond Nee
Budget €75.000
Uitvoerder Wageningen University & Research, Business Unit Glastuinbouw

Onderzoek en projecten Het Nieuwe Telen

HNT telen in de praktijk

Lopend

De programmaraad gaat akkoord onder voorwaarde dat het geen verdienmodel voor Let’s Grow wordt, het aantal betrokken ondernemers breder wordt en het…

Lees meer

Energlik

Lopend

Doel: Aantonen dat een klimaatneutrale glastuinbouw en een economische rendabele glastuinbouw samen kunnen gaan, dat is de doelstelling van project…

Lees meer