Spouwscherm in chrysantenteelt rendabel

Bij Dekker chrysanten in Hensbroek heeft Wageningen University & Research onderzoek gedaan in een proefkas met een spouw in het verduisteringsscherm, gecombineerd met een tweede scherminstallatie met transparant energiedoek. De vochtafvoer in deze afdeling werd apart gestuurd met behulp van Ventilation Jets.

Foto 1 (hoofdfoto): verduisteringsscherm zonder spouw 
Foto 2: verduisteringsscherm met spouw en het transparante energiescherm zoals geïnstalleerd in dit onderzoek

Hoge isolatie waarde
De droge U-waarde van de kas is gedaald van 3.00 W/m2/K voor een conventioneel verduisteringsscherm naar 1.67 W/m2/K (verlaging van 44%) voor een verduisteringsscherm met spouw en een transparant energiescherm. Het transparante energiescherm zorgt voor de grootste U-waarde verlaging van 33% en de spouw in het verduisteringsscherm zorgt voor een U-waarde verlaging van 17%.

Energiebesparing bescheiden
De forse U-waarde verlaging leidt echter niet tot een evenredige energiebesparing omdat de hogere isolatiewaarde van de schermen alleen invloed heeft op het energieverbruik als de schermen gesloten zijn. Een groot deel van de warmtevraag betreft de dag periode met open schermen. In de proefafdeling was het energieverbruik door de verwarmingsbuizen 27.1 m³ gas/m²/jaar en in de referentieafdeling 30.4 m³ gas/m²/jaar. De energiebesparing door de hogere isolatiewaarde in de donkerperiode van de kas is 1.9 m3 gas/m2, wat neerkomt op een totale energiebesparing van 6.3%.

Kwaliteit en productie goed
Door de energiebesparing kan de relatieve lage additionele investering van de spouw in het verduisteringsscherm worden terugverdiend in een belichte chrysantenteelt. De investering in het transparante energiescherm en bijbehorende scherminstallatie kan met de huidige gasprijs niet volledig worden terugverdiend door alleen energiebesparing. Het toepassen van meerdere schermlagen had geen aantoonbaar effect op de kwaliteit en productie van de chrysanten.

Dit project is gefinancierd vanuit het programma Kas als Energiebron, het innovatie- en actieprogramma van LTO Glaskracht Nederland en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Om het sectoraandeel te waarborgen is nieuwe financiering nodig via ‘Kennis in je Kas’.

Het eindrapport van het project is beschikbaar en vindt u via onderstaande link.

Meer nieuws Het Nieuwe Telen