Plantenkweker Bart Oostveen: “Snelle besparing dankzij ontvochtiging”

In een periode dat elk glastuinbouwbedrijf zich oriënteert op de mogelijkheden van energiebesparing, is het logisch dat een informatiebijeenkomst over dit onderwerp goed wordt bezocht. Zo ook de energiemiddag in september georganiseerd door de regio Aalsmeer van Glastuinbouw Nederland samen met Kas als Energiebron. Bart Oostveen van Kwekerij de Zonnebloem uit De Kwakel voegde vervolgens direct de daad bij het woord en schafte drie luchtontvochtigers aan.

Als vicevoorzitter van de regio Aalsmeer was Bart Oostveen betrokken bij het programma van de energiemiddag bij Hartog Palmen in De Kwakel. Zijn interesse ging vooral uit over de mogelijkheden en meerwaarde van luchtontvochtiging in de kas. Kwekerij de Zonnebloem is gespecialiseerd in jonge planten, met name varens en kuipplanten. Het bedrijf beschikt over twee locaties in De Kwakel, inclusief een eigen laboratorium voor weefselkweek voor de vermeerdering van varens.

Net zo goed, maar kleiner
“Wij zijn nu aangewezen op het gebruik van gas tegen de dagprijs, maar hebben besloten gewoon door te gaan met produceren voor vooral de Europese en Amerikaanse markt”, schets Bart Oostveen de situatie van zijn bedrijf. “Uiteraard kijk je dan wel zeer gericht naar de mogelijkheden om energie te besparen.”
Tijdens de energiebijeenkomst werd zijn aandacht getrokken door de ervaringen van collega Hartog Palmen met ontvochtigers in de kas. “De getoonde apparaten zijn echter te groot voor onze afdelingen. Dirk van Rijn van Hartog attendeerde me echter op een Italiaans alternatief, dat net zo goed, maar een stuk kleiner is.” Bart ging meteen over tot actie en nam contact op met leverancier Vifra die onmiddellijk drie units beschikbaar had. “Ze draaien inmiddels sinds begin oktober. We moeten nog wel bekijken wat uiteindelijk de meest optimale positie is.

Goed rond te rekenen
Door het gebruik van de restwarmte van het laboratorium is ontvochtigen via de luchtramen geen optie voor De Zonnebloem. “Met deze restwarmte uit het lab moeten we de grens bij lage buistemperaturen nog ontdekken”, zegt Bart Oostveen. Feit is wel dat de temperatuur en de luchtvochtigheid door de ontvochtigers op peil blijven. Gedurende de nacht kan de temperatuur in de kas iets omlaag.
“Dankzij de ontvochtigers en een nieuwe manier van telen besparen we in een afdeling van 3.000 m2 naar verwachting 25.000 m3 gas. Daar staat wel een extra stroomverbruik van 8.500 kWh tegenover. Met een stroomprijs van 15 tot 20 cent en een gasprijs van minimaal 1 euro is dat uiteraard goed rond te rekenen.” De metingen van de eerste week tonen aan dat de Vifra’s per uur ontvochtigen 15 liter water uit de lucht halen. “Ik ben zeer tevreden met de eerste resultaten”, concludeert de plantenkweker.

Meer nieuws Het Nieuwe Telen