Omschakelen van belichten naar schermen tegen instraling bij ‘totaalconcept tomaat’

Lisanne Schuddebeurs, Delphy

In het project ‘totaalconcept duurzame belichte tomatenteelt’ loopt het aantal belichtingsuren nu snel terug en is er overdag al gewerkt met het Harmonyscherm. De discussie van de belichtingsfase in de begeleidingscommissie centreerde zich rondom de inzet van actieve ontvochtiging.

Gedurende de teelt is het werken met de actieve ontvochtiging een leerproces. Er wordt enerzijds gezocht naar het energetisch maximale resultaat, maar anderzijds biedt het systeem een extra stuurmiddel in de teelt. Het feit dat er gedurende de wintermaanden behoorlijk veel bladranden aanwezig waren was een belangrijke aanleiding om de relatie tussen het systeem en de gewasontwikkeling verder uit te diepen. Stapsgewijs is in verschillende periodes van de teelt de inzet van het systeem aangepast. Het monitoren van de verticale vocht- en temperatuurgradiënt gaf hierbij veel inzicht om juist te zorgen voor voldoende luchtbeweging. Op dit moment mag er 24 uur per dag worden ontvochtigd en het systeem regelt af als het VD>4 g/m2 is om met veel instraling tijdig te zorgen dat het vocht in de kas behouden blijft.  

Snel EC wisselen
Waar we in eerste instantie nog wat voorzichtig waren met de overgang naar zonnig weer staat er nu een groeizaam en sterk gewas. De uitdaging de komende periode is om het licht maximaal om te zetten naar productie. De focus ligt hierbij op de watergift en het inzetten van het Harmonyscherm. Het hybride watergiftsysteem biedt de mogelijkheid om op basis van de teeltomstandigheden snel van EC te kunnen wisselen. Op basis van instraling wordt de EC op dag verlaagd en gedurende de nacht wordt een hogere EC aangeboden. De bandbreedte waarin dit in eerste instantie gebeurt, is tussen een EC van 2 (bij hoge instraling) en 5 (maximaal in de donkerperiode).

Kwaliteit vruchten goed
Afgelopen week zijn de eerste uren met het Harmonyscherm gemaakt om de piek in straling voor het gewas weg te nemen. Het scherm sloot bij 600 W/m2. Op basis van de lichtintensiteit in de kas en de planttemperatuur is deze grens voor de komende periode verhoogd naar 700 W/m2. Eind week 15 staat de productie op ruim 53 kg/m2 en tonen onder andere de houdbaarheidstesten aan dat de kwaliteit van de vruchten goed is.

Dit project wordt gefinancierd door Kas als Energiebron, het Innovatie- en actieprogramma van het ministerie van LNV en Glastuinbouw Nederland. Saint Gobain Cultilene, Ludvig Svensson, Hortilux, Hoogendoorn Growth Management, Van Dijk Heating en Wireless Value dragen ook bij aan het project dat uitgevoerd wordt door Delphy, Groen Agro Control en Wageningen University & Research.

Lees meer over dit project via onderstaande link.

Meer nieuws Het Nieuwe Telen