'Niet te hard trekken aan de plant'

Aat Dijkshoorn (LTO Glaskracht Nederland)

Walter Spek is teeltmanager bij Aphrodite op de locatie waar Phalaenopsis in 15 cm pot geteeld wordt. Op een andere locatie van Aphrodite worden de planten in 12 cm pot groot gebracht. In onderstaand artikel vertelt Walter enthousiast over zijn ervaringen met HNT.

Balans-denken
"Tijdens een kantinebijeenkomst over HNT met Peter Geelen werd ik nieuwsgierig naar het 'balans-denken' en heb me toen opgegeven voor de basiscursus HNT in groep 37 met Jan Voogt als docent. Ik vind het belangrijk dat bij HNT de plant centraal gesteld wordt. Je moet namelijk niet te hard trekken aan het gewas. Vooral wat wij geleerd hebben over de VPD was een eyeopener voor ons. Wij waren al wel gewend om de planttemperatuur te meten, maar deden er nog niet veel mee."

Wind- en luwzijde
"Bij het toepassen van HNT en het aanbrengen van veranderingen zijn wij voorzichtig. Zo zijn wij in één afdeling begonnen met evenredig ventileren met luw- en windzijde. Het is natuurlijk logisch dat er dan minder grote raamopeningen nodig zijn, maar we ervaren echt dat het klimaat stabieler wordt doordat er minder grote luchtturbulenties zijn."

Doeken langer dicht
"We hebben de keuze uit drie doeken: om de lichtuitstoot te beperken, teveel licht in de zomer weg te schermen en om energie te besparen. We durven nu vaker met gesloten energie doek te telen omdat we beter grip hebben op de vochtregeling."

Meer nieuws Het Nieuwe Telen