Monitoring huidmondjesopening: sturen op laag energieverbruik zonder over de grens te gaan

Govert Trouwborst, Plant Lighting

Het goed kunnen bepalen van de huidmondjes-geleidbaarheid in een kas is nog altijd een grote uitdaging. Veel factoren hebben invloed: VPD, convectieve warmteoverdracht tussen blad en kaslucht, instraling, lichtkleur, CO2 en vocht- en EC-status in het substraat.

Begin februari 2019 ging het onderzoek ‘Monitoring van de huidmondjesopening’ van start. Het onderzoek dat uitgevoerd wordt door Plant Lighting en LetsGrow, draait om momentaan inzicht verkrijgen in het huidmondjesgedrag. Hierbij ligt de focus op een middelmatig (paprika) en een laag verdampend gewas (anthurium). Het doel van dit project is de ontwikkeling van een robuuste en betrouwbare methode om huidmondjesopening in een kassituatie vast te stellen.

Er worden diverse meetinstrumenten ingezet. Via een draagbare fotosynthese- en verdampingsmeter wordt op detailniveau de huidmondjesopening gemeten. Verdamping wordt gemeten via weeggoten en het klimaat via de meetbox. De standaard planttemperatuurmeter en de thermoviewcamera geven inzicht in de planttemperatuur en bijbehorende variatie (hotspots). In eerste instantie wordt via de methode van de energiebalans (dus ook een PAR-meting) nagegaan wat de gemiddelde huidmondjesstand is.

De huidmondjesstand laat zien of de fotosynthese al dan niet wordt belemmerd. Inzicht hierin geeft een verbetering van de licht- en CO2-benutting door actie te ondernemen als huidmondjes sluiten.

Dit project is gefinancierd vanuit het programma Kas als Energiebron, het innovatie- en actieprogramma van Glastuinbouw Nederland en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Daarnaast draagt ook LetsGrow bij aan dit project.

Lees meer over dit project via onderstaande link.

Meer nieuws Het Nieuwe Telen