Lennart Stolze: 'Cursus HNT dwingt je tot nadenken'

Lennart Stolze van Sanfiero teelt op 2,6 ha snijcymbidium in De Lier. In 2017 heeft hij het bedrijf definitief overgenomen van zijn vader na negen jaar samen gewerkt te hebben in een VOF. Twee jaar geleden heeft Lennart de basiscursus Het Nieuwe Telen (HNT) gevolgd om zijn kennis over de teelttechniek te verdiepen. Dit jaar is hij gestart met een vervolg op de cursus. Hij vertelt in dit artikel over zijn ervaringen.

"In de eerste cursus ben ik mij vooral bewust geworden van het effect van uitstraling op de temperatuur van de bloemen en het gewas. Ik ben daardoor veel meer gebruik gaan maken van de schermdoeken. Eigenlijk scherm ik nu altijd ‘s avonds.

Vochtbalans volgen
Door een vervolgtraining bij Priva heb ik de volgorde veranderd in de vochtregeling en werk ik nu met een minimum buis van 10°C bovenop de kastemperatuur om een minimale luchtbeweging onder het gewas te garanderen. Hierdoor blijft het klimaat actief zonder een te hoge extra vochtproductie. Verder heb ik een meetbox boven het scherm en een buitenvochtmeter aangeschaft. Ik kan nu beter de vochtbalans van de kas volgen en gerichter kiezen voor ventileren boven het scherm, inzet van een schermkier of voor een extra buis om het vocht in de kas te beheersen.

Warmtebeeld camera
Tijdens de tweede cursus heb ik de warmtebeeldcamera van de trainer Hans Pronk een paar weken mogen gebruiken. Dat heeft extra inzicht gegeven in de afkoeling van  het gewas ten opzichte van de bulpen (de groeipunten voor nieuw blad en scheuten). De theorie is dat de suikers voor het grootste deel naar de warmste delen worden getransporteerd. Je wil dat de bulpen zo lang mogelijk warmer blijven dan het gewas, daarom probeer ik de afkoeling ’s avonds wat geleidelijker te laten lopen. Als we zeker willen weten of het werkt is meer onderzoek nodig.

Cursus is aanrader
Het is moeilijk om te zeggen wat HNT oplevert voor mijn teelt. De klimaatsturing is niet het enige wat ik aanpas. Ik ben bijvoorbeeld ook veel bewuster bezig met watergeven sinds ik een tensiometer heb. Wel daagt de cursus mij uit om bewuster bezig te zijn met de teelt en de sturing van het klimaat. Het dwingt tot nadenken en dat is altijd goed. Daarom raad ik collega’s aan om ook de basis cursus HNT te volgen of een vervolg daarop."

Tip 1: volg ook de basiscursus HNT
Tip 2: zie wat Kennis in je Kas (KIJK) voor de sector kan betekenen

Meer nieuws Het Nieuwe Telen