Klimaatneutrale aardbeien

Frank Kempkes (onderzoeker Wageningen University & Research)

In de fossielvrije en duurzame demokassen bij Wageningen University & Research in Bleiswijk worden vier verschillende gewassen geteeld, waaronder de aardbei. De aardbeien van het doordragerras Favori zijn 28 maart geplant. Helaas was het plantmateriaal wat minder homogeen. Het hijsbare gotensysteem functioneert tot nog toe goed en de padbreedte van 80 cm lijkt niet te nauw.

Tipburn
Een probleem is wel het optreden van tipburn ofwel rand in de jonge bladeren en bloemtakken, wat ondanks het nemen van allerlei maatregelen in overleg met de adviseurs eind juni nog niet geheel was opgelost. Tot en met eind juni is er exact 4 kg/m2 aan vruchten met een zeer goede uitwendige vruchtkwaliteit en smaak geoogst.

Warmer telen voor meer fotosynthese
In de aardbeien zijn fotosynthesemetingen verricht bij verschillende temperaturen variërend van 10 tot 30oC en bij verschillende CO₂-concentraties. Bij temperaturen van 20oC en hoger is de fotosynthese vanaf een lichtintensiteit van 200 µmol/m2/s duidelijk hoger dan bij 10oC en 15oC en het verschil in fotosynthese neemt toe naarmate de lichtintensiteit hoger wordt. Bij een hogere temperatuur tot 30oC neemt de fotosynthese nog steeds toe als de CO₂-concentratie hoger wordt. Zo is de fotosynthese bij 800 ppm CO₂ bij 30oC 2 keer zo hoog dan bij 15oC.

Biologische gewasbescherming
Door de inzet van biologische bestrijders zijn de plagen tot nog toe goed onder controle. Eén maal moest chemisch worden ingegrepen tegen spint. Mede door het meeldauwresistente ras is slechts een enkele maal een biologisch middel tegen meeldauw gebruikt. Als bestuivers worden naast hommels ook proefsgewijs zweefvliegen ingezet.

Meer nieuws Het Nieuwe Telen