John Krijger verzet zelfs vakantie voor de cursus HNT

“Eigenlijk ben ik al lang bezig het toepassen van de onderdelen uit Het Nieuwe Telen (HNT). Aster is een gevoelig gewas en daarom is een optimaal klimaat in die teelt belangrijk. Met name het knijpen van de ramen om vocht te sparen bij zonnig weer pas ik al veel langer toe," vertelt John Krijger van kwekerij Zijdezicht (7 ha asters en chrysanten). In 2015 volgde John de basiscursus HNT en dit jaar doet hij mee met de vervolgcursus.

"Samen met Peter Kamp van Priva (en voorheen bij DLV) proberen we al meer dan 10 jaar het klimaat te optimaliseren. Het is goed om in de cursus nu bezig te zijn met de theorie hierachter en samen met collega’s chrysantentelers ervaringen uit te wisselen.

Sander Pot van Plant Dynamics liet in het verleden met metingen al zien dat een chrysantengewas veel kan hebben en ook in een droger klimaat doorgaat met assimileren. Bij asters is dat heel anders is mijn ervaring. Als je bijvoorbeeld een klein hoekje met tocht hebt laat het gewas het direct zien. De huidmondjes sluiten veel sneller en je moet dus meer op vocht sturen dan bij chrysant. Toch denk ik dat chrysant ook profijt kan hebben van een aangepaste klimaatregeling.

Mijn ervaring is dat je niet te lichtvaardig moet meegaan met hypes en je klimaatinstellingen gaat aanpassen omdat collega’s dat ook doen. Je moet echt de logica erachter goed doorgronden. Daarom heb ik veel aan de cursus HNT en aan het uitwisselen van ervaringen met de collega’s in de groep. Ik heb zelfs mijn vakantie verzet om geen dag van de cursus te hoeven missen!”

Bekijk ook de weblectures om u te verdiepen in Het Nieuwe Telen, bijvoorbeeld nummer 3, 12 en 13.

Meer nieuws Het Nieuwe Telen