Intensief schermen in aardbeiproef

De aardbeienafdeling bij Delphy Improvement Centre is momenteel vol in productie. Na een voor het gewas lastige najaarsteelt als gevolg van tipburn is er besloten te kiezen voor een nieuwe voorjaarsplanting in plaats van de vooraf beoogde doorteelt; het was teveel uit balans geraakt. Op 11 januari is de voorjaarsteelt met het ras Sonsation van start gegaan.

Harmonyscherm om uitstraling te beperken
De winterperiode was er één met uiteenlopende buitencondities van donker weer in januari met redelijk zachte temperaturen tot weer strenge vorst in februari. Beide situaties hebben mooie inzichten gegeven in de mogelijkheden met intensief schermen in de aardbeienteelt. In de maand januari werd daarom op de dag hoofdzakelijk geschermd met het energiescherm. In de nacht werd het Harmonyscherm ingezet om voldoende af te koelen en uitstraling te voorkomen.

Scherm later open bij koud weer
In de koude weken die samengingen met veel instraling werd het moment van openen van het energiescherm bepaald door een combinatie van buitentemp en instraling. Hierdoor opende het scherm geregeld pas bij een instraling >350 W/m2. In deze fase van de teelt is het verschil tussen de dag- en nachttemperatuur groot, waardoor er in de ochtend veel energievraag is om de kas op te warmen naar de gewenste 18°C. Het zogenoemde piekverbruik is ook in de aardbeienteelt een uitdaging waarin kritisch gekeken moet worden naar de isolatie en temperatuurstrategie.

Inzet verneveling
Nu de buitentemperaturen oplopen en de instraling van buiten intensiever wordt, is de komende periode de uitdaging om gedurende de dag de optimale condities voor het gewas te gaan realiseren. Door het gebruik van verneveling en het Harmonydoek moet de aanmaak van assimilaten geoptimaliseerd worden. Monitoring van de planttemperatuur en VPD zijn hierbij belangrijke parameters.

Lees meer over dit project via onderstaande link.

Meer nieuws Het Nieuwe Telen