Hoe gaat het eigenlijk met de DaglichtKas?

In 2014 is de eerste DaglichtKas op een praktijkbedrijf in gebruik genomen bij Ter Laak Orchids in Wateringen (opkweek-afdeling van 3600 m2). Inmiddels zijn we vier jaar verder en heeft Ter Laak een tweede, veel grotere DaglichtKas van 5 ha. In de DaglichtKas wordt zonlicht door een ingenieus systeem van lenzen en zonnecollectoren omgezet in warm water om op een later tijdstip te worden gebruikt als duurzame bron voor de verwarming. Naast het oogsten van warmte zorgt het systeem voor het wegschermen van direct zonlicht.

Van de nieuwe DaglichtKas zijn nog geen goede meetresultaten beschikbaar, aan de technische installatie wordt nog volop gesleuteld. Ook deze nieuwe DaglichtKas wordt gevolgd in het monitoringprogramma van het Innovatie- en actieprogramma Kas als Energiebron van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en LTO Glaskracht Nederland. Het monitoringprogramma is bedoeld om te checken of innovatieve technieken ook in de praktijk doen wat er van verwacht mag worden. Volgend jaar kunnen we dus zeggen of de nieuwe DaglichtKas inderdaad ervoor zorgt dat Ter Laak 45% van zijn warmtevoorziening uit duurzame energie kan halen. Deze 45% is de verwachting die gebaseerd is op het aandeel DaglichtKas in het totale kasoppervlak. Ook het feit dat de totale warmtevraag verlaagd is door het dubbel glas dat in de DaglichtKas gebruikt is, maakt dat het gasverbruik laag kan worden gehouden en dus het aandeel duurzame energie hoog is.

De verwachtingen qua energieprestatie zijn onderbouwd door de ervaring met de eerdere DaglichtKas. Daar heeft de verzameling van zonne-energie met lenzen en een zonnecollector al vier jaar achtereen 22 m3 aardgas equivalenten per m2 per jaar aan duurzame warmte opgeleverd. Eind juli 2018 staat daarmee 10.000 GJ aan duurzame warmte op de teller. Tot nu toe heeft de installatie bewezen een betrouwbaar en onderhoudsarm systeem te zijn die duurzame energieverzameling combineert met schaduwwerking. Twee zaken die voor een duurzame Orchideeënteelt van groot belang zijn.

Lees meer over dit project via onderstaande link.

Foto: Hans van Tilborgh, Technokas Ingenieursbureau B.V.

Meer nieuws Het Nieuwe Telen