Elke teelt een uitdaging om ‘Perfecte Chrysant’ te realiseren

Arie de Gelder, (WUR businnesunit Glastuinbouw)

Om tot een optimale prestatie te komen moet de hele teelt van start tot oogst goed zijn. Dat kwam naar voren in de presentatie van de resultaten van de voorjaarsteelt van de Perfecte Chrysant. Een iets matige start geeft ongelijkheid. Daarbij ontstond een achterstand in vergelijking met een praktijkbedrijf. Na het begin van de korte dag werd die weer ingelopen waarbij vooral het steelgewicht toenam.

Bij de eindoogst werd er echter meer blad verloren, zodat aan het eind het gemiddelde takgewicht gelijk was; 111 gram/tak. Baltica is geoogst na 61 dagen korte dag, maar achteraf had dit beter 2 dagen later kunnen zijn, waardoor er net iets meer bloemontwikkeling zou zijn geweest. De ontwikkeling in het sombere weekend voor de oogst was duidelijk trager dan verwacht.

Weinig energie-input
De totale groei was in dit voorjaar met veel licht gewoon goed, met weinig energie input; 7 kWh/m2 voor belichting en 1.3 m3/m2 voor warmte. De ontvochtiging in de nacht en koeling overdag met een koude/warmte blok in een luchtbehandelingskast, leverde meer dan voldoende warmte om de kas te verwarmen. De luchtvochtigheid werd met een vernevelingsinstallatie op een minimum van 70% gehouden. De ventilatie met insectengaas in de ramen was ook op de warme zonnige dagen voldoende om de etmaal temperatuur op een aanvaardbaar niveau te houden, waarbij ook de maximum temperatuur niet te hoog werd.

Geen tripsschade
Voor de gewasbescherming werd tegen trips Orius uitgezet in combinatie met bijvoeren. Dit leverde takken op die vrij waren van tripsschade. Aan het eind van de teelt werden er voldoende eieren van Orius op de takken gevonden om de trips effectief onder controle te houden. Het aantal tripsen op vangplaten was aan het eind van de teelt echter onverklaarbaar hoog. Zo blijkt elke teelt het weer een uitdading om de topprestatie te leveren die je voor perfecte chrysanten nodig hebt.

Het onderzoek naar een Perfecte Chrysant is gefinancierd door Kas als Energiebron en wordt verder gesteund door chrysantentelers en vermeerderaars, Koppert, Horticoop, Signify, Het onderzoek wordt uitgevoerd bij Delphy Improvement Centre onder de projectleiding van Wageningen UR Glastuinbouw. Teeltadvies wordt gegeven door de consultants van Delphy.

Meer nieuws Het Nieuwe Telen