Digitaal naslagwerk en rekentool helpen telers met keuze voor kasdek

Gert-Jan Swinkels (Wageningen University & Research)

Voor veel gewassen geldt: hoe meer licht, hoe beter. Daarom is het voor telers belangrijk dat ze het juiste kasdek kiezen. De keuze is echter groot; er is een breed scala aan glas en coatings. Daarom heeft de Business Unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research de Kaskieswijzer ontwikkeld, een interactieve website bestaande uit een online naslagwerk en rekentools.

In de Kaskieswijzer ziet de teler met enkele muisklikken het effect van materiaalkeuze en kasontwerp op de lichtsom in de kas.
Er is een groot aantal verschillende soorten glas en coatings, met het algemene doel om zoveel mogelijk daglicht in de kas te krijgen, liefst ook zo diffuus mogelijk. Ook andere zaken zoals de oriëntatie van de kas, dakhelling en al dan niet poeder coaten van de constructie hebben invloed op de algehele transmissie van de kas. Over al deze zaken is achtergrondinformatie en bruikbare kennis te vinden.

Welke investeringen renderen?
En omdat specifieke eigenschappen zoals de transmissie van het glas, AR-coatings, kasoriëntatie en condensgedrag niet zomaar bij elkaar mogen worden opgeteld, is een calculator beschikbaar die alles integraal meeneemt tot een maandelijkse lichtsom en verloop over de dag. Met de aangeboden kennis krijgt de teler een goed gevoel over welke investeringen met betrekking tot het kasdek renderen voor zijn gewas.
Omdat kennis continu in beweging is, wordt de Kaskieswijzer nog aangevuld met kennis uit lopende projecten, zoals een praktijkinventarisatie van de effecten van diffuus glas en onderzoek naar veroudering van AR-coatings.
De Kaskieswijzer is hier te vinden.

 

De Kaskieswijzer is gefinancierd door Kas als Energiebron, het actie- en innovatieprogramma van Glastuinbouw Nederland en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Meer nieuws Het Nieuwe Telen