Kwaliteitstborging CO2 uit Biogas

Beschrijving

Een nieuwe en meer duurzame CO2-bron voor de glastuinbouw zou CO2 uit biogas kunnen zijn. Bij het opwaarderen van het biogas naar aardgaskwaliteit wordt methaan van CO2 gescheiden. De afgescheiden CO2 kan in de glastuinbouw worden gebruikt, maar vereist echter wel passende kwaliteitsnormen. De markt is nu nog maar zeer beperkt in staat om de CO2-levering te realiseren, te exploiteren en te valoriseren. Naast de economische aspecten gaat het m.n. om welke kwaliteit CO2 er nodig is en hoe dit te borgen dat ook de kwaliteit geleverd wordt.

Doelstelling van dit project is een kwaliteits- en borgingsprotocol op te stellen voor de afzet van CO2 uit biogas aan de glastuinbouw zodat het CO2 zonder risico voor de teelt kan worden toegepast. Het protocol geeft inzicht in de specificaties en monitoringseisen waaraan CO2 uit vergistingsbronnen zal moeten voldoen.

De aanpak is als volgt:

  1. Inventarisatie mogelijke verontreinigingen in CO2: Een lijst van componenten of chemische functiegroepen van bepaalde componenten die verwacht kunnen worden in CO2-stromen.
  2. Risico-analyse en het beoordelen van de fytotoxiciteit (schadelijkheid voor planten), risico’s van CO2-transport (gasvormig en vloeibaar) van CO2 en risico’s van humane veiligheid. Afleiden van limietwaarden voor de inkomende biogasstroom (voor verdunning in de kas) voor diverse veel voorkomende teelten. De uitvoering van een kwaliteitstest op laboratoriumschaal voor de thans onbekende componenten acetyleen, butadieen en buteen is onderdeel van het onderzoek.
  3. Op basis van procesanalyse en installatiebeoordelingen vaststellen welke CO2-zuiveringsstappen toegepast kunnen worden om verontreinigingen uit de CO2-stroom te kunnen verwijderen.
  4. Bepaling vereiste beheersmaatregelen en vaststellen kwaliteitsborgingsprotocol rekening houdende met de reeds in het proces aanwezige beheersmaatregelen, zoals procesmetingen of zuiveringsprocessen.
  5. Op informatiebijeenkomsten worden de uitkomsten van dit onderzoek gepresenteerd om draagvlak te creëren en vergroten binnen de tuinbouwsector voor veilige toepassing van CO2 uit externe bronnen.

Hoofdfinanciers van dit project zijn Topsector Energie, OCAP/Linde en biogasproducenten (zoals Aterra, HVC, Host); samen € 150.000,-

Projectnummer 20111
Startdatum 01-09-17
Einddatum 31-12-17
Afgerond Nee
Budget €40.000
Uitvoerder DNV GL en Wageningen University & Research, BU Glastuinbouw

Onderzoek en projecten CO2

CO2 gebruik moet efficiënter

Lopend

Doel: Ontwikkelen van handvatten voor toekomstig lager CO2 gebruik in de praktijk door doorrekening van CO2-gebruik, verliezen en mogelijke kosten in…

Lees meer