Fotosynthese van een belicht aardbeigewas

Beschrijving

Door de sterke vraag naar een jaarrond betrouwbaar product, is er de laatste jaren een sterke verschuiving van de vollegrondteelt naar de bedekte teelt van aardbeien onder glas. Om zoveel mogelijk continu aan de markt te zijn, is het daarbij noodzakelijk om in de donkere maanden bij te belichten. Bij de glasaardbei is er echter nog een groot gebrek aan kennis voor wat betreft de fotosynthese. Zo wordt er nu in bepaalde periodes belicht, terwijl dit mogelijk niet zo efficiënt is, bijvoorbeeld als er weinig vruchten aan de plant zitten en de plant dus sink-gelimiteerd is. Ook het gebruik van CO2 kan waarschijnlijk efficiënter. Mogelijk kan in sommige teeltfases ook met een lagere lichtintensiteit groeilicht worden volstaan dan wat nu gebeurt.

Het doel van dit project is om te bepalen wat de beste tijdstippen van belichting en CO2-gebruik zijn, wat de meest efficiënte lichtintensiteit, verzadigingspunten voor licht en CO zijn en wat de meest geschikte leeftijd is om eventueel blad te plukken.

Hiervoor zullen fotosynthesemetingen plaatsvinden in de herfst en winterperiode bij oude en jonge bladeren, waarvan de leeftijd via labelen is vastgesteld. Daarnaast zullen metingen in verschillende teeltstadia en gedurende de loop van de dag worden uitgevoerd. Verder is het plan om bepaalde bladeren tijdens hun leeftijd te ‘volgen’, dus in de tijd aan dezelfde bladeren herhaalde metingen te doen. Metingen zullen plaatsvinden bij drie rassen. Het plan is om in principe maandelijks de CO2- en lichtrespons en het verloop van de fotosynthese over de dag te meten. Aan de hand van de meetresultaten zal worden nagegaan of qua efficiëntie er nog verbeteringen mogelijk zijn in de gehanteerde teelt- en belichtingsstrategie.

De verzamelde kennis over de fotosynthese moet leiden tot een besparing van minstens 10% op het elektriciteitsverbruik en CO2.

Projectnummer 20049
Startdatum 01-10-16
Einddatum 01-08-17
Afgerond Nee
Budget €55.302
Uitvoerder Wageningen University & Research, BU Glastuinbouw i.s.m. Delphy

Onderzoek en projecten CO2

CO2 gebruik moet efficiënter

Lopend

Doel: Ontwikkelen van handvatten voor toekomstig lager CO2 gebruik in de praktijk door doorrekening van CO2-gebruik, verliezen en mogelijke kosten in…

Lees meer