Proefbezoek Phalaenopsis naar fossielvrij in de warme opkweekfase

Datum donderdag 7 maart 2024
Tijd 13:00 t/m 15:15
Locatie Delphy Improvement Centre: Violierenweg 3, 2665 MV Bleiswijk
Einddatum voor het inschrijven is bereikt

Op 7 maart is de kasproef te bezoeken waarin het effect van de intensiteit van belichting op de groei en ontwikkeling van Phalaenopsis in de warme opkweekfase wordt onderzocht. Minder belichten bespaart elektra, maar het hoofddoel is uiteindelijk om te besparen op warmte. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Plant Lighting en Delphy Improvement Centre en is gefinancierd door het programma Kas als Energiebron (van Glastuinbouw Nederland en het ministerie van LNV), de gewascoöperatie Potorchidee, met bijdragen van Signify en Sendot.

Aansluitend worden de resultaten gepresenteerd van het onderzoek ‘Sturen op bloemtaklengte’. In twee klimaatcellen zijn twee verschillende temperaturen aangehouden met in beide cellen acht lichtbehandelingen. De lichtbehandelingen hebben grote verschillen in spectrum, intensiteit en daglengte, om uit te zoeken wat effect heeft op taklengte. Dit onderzoek is eveneens uitgevoerd door Plant Lighting en is gefinancierd door de gewascoöperatie Potorchidee met een bijdrage van DLI.

Programma
13.00 uur Inloop
13.15 uur Opening door Astrid van der Helm (Glastuinbouw Nederland)
Aansluitend: introductie kasproef door Marius Bongers/Sander Hogewoning (Plant Lighting)
13.25 uur Bezoek kasproef
14.00 uur Presentatie resultaat kasproef: klimaat en ontwikkeling tot en met 16 weken na oppotten, door Marius Bongers/Sander Hogewoning
14.15 uur Presentatie onderzoek ‘Sturen op bloemtaklengte’, door Alex Boonman/ Sander Hogewoning (Plant Lighting)
15.00 uur Vragen en discussie
15.15 uur Afsluiting

Aanmelden
Deze bijeenkomst is alleen te bezoeken door potorchideetelers. Voor deze bijeenkomst dient u zich vooraf aan te melden via het aanmeldformulier. Aanmelden kan tot maandag 4 maart, 17.00 uur.
 
Beeldmateriaal
Er kunnen foto’s en video’s gemaakt worden ter terugblik of promotie van deze bijeenkomst. Als u daar bezwaar tegen heeft dan kunt u dit vooraf aangeven via info@glastuinbouwnederland.nl.

Kas als Energiebron is het innovatie- en actieprogramma van Glastuinbouw Nederland en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid.