Masterclass Gerbera - Groep 2

Datum donderdag 18 augustus 2022
Tijd 13:30 t/m 17:00
Locatie De eerste bijeenkomst is in het Hortiversum in Zoetermeer. De locaties van de vervolgdata zijn afwisselend bij een van de deelnemers. Tijdens de eerste bijeenkomst worden de overige locaties vastgelegd door de cursusleider.

Momenteel volgen de ontwikkelingen op gebied van klimaat, energie en techniek elkaar snel op. Deze kunnen een zeer ingrijpende invloed hebben op de teelt en bedrijfsvoering. Glastuinbouw Nederland start vanuit het programma Kas als Energiebron als vervolg op de basiscursus Het Nieuwe Telen een masterclass speciaal voor gerberatelers. Doel is om te werken aan een duurzame en fossielvrije teelt.

Vragen uit de praktijk

Ondanks het feit dat veel bedrijven al hebben geïnvesteerd in diverse apparatuur, leven er nog veel vragen in de praktijk. Denk aan:

  • Als ik met mijn Airmix-ventilatoren voldoende wil ontvochtigen wordt het te koud in de kas. Hoe kan ik dit beter regelen?
  • De helft van de belichting is vervangen door LED met rood/blauw. Welk lamp moet ik kiezen bij het vervangen van de andere helft?
  • Hoe zorg ik voor voldoende verdamping in de nacht en bij weinig instraling?
  • Wat heeft insectengaas voor invloed op het klimaat?

De masterclass Gerbera bestaat uit zes bijeenkomsten met interessante gastsprekers. Bij voldoende deelname starten twee groepen tegelijk. Dat heeft als groot voordeel dat een gemiste les altijd bij de andere groep kan worden ingehaald. Naast de gastsprekers is altijd een van de adviseurs van Floriconsult aanwezig als sidekick. Daarnaast is er ruim de gelegenheid om vragen te stellen en discussiëren. Bij toestemming kan gebruik worden gemaakt van Letsgrow gegevens.

GASTSPREKERS

  • Arie de Gelder (WUR) over het Gerbera-onderzoek bij WUR

  • Erik Bax (AAB adviesbureau) over duurzaam telen en de markt voor energie en CO2

  • Jan Voogt (PlantPhysiLogics) over vocht en ontvochtiging

  • Sander Hogewoning (Plantlighting) over LED-belichting

  • Ton Habraken (Ludvig Svensson) over het onderzoek aan natte schermdoeken

  • Marius Bongers (Plantlighting) over het Gerbera-onderzoek dat recentelijk is afgerond

Lees hier meer over de cursussen.

CURSUSDATA
Groep 2: 18 augustus, 15 september, 13 oktober, 10 november, 8 december 2022 en 5 januari 2023


KOSTEN
De eigen bijdrage van de deelnemer bedraagt € 1000,00 ex btw (bij twaalf deelnemers per groep). De voorwaarden voor werknemers omtrent subsidieregelingen cursussen Glastuinbouw kunt u hier nalezen.