Start cursus Weerbaar telen - Snijbloemen substraat en potplanten

Datum donderdag 24 november 2022
Tijd 13:00 t/m 17:00
Locatie AgroPoli: Engelandlaan 52, 2391 PN Hazerswoude-Dorp

Glastuinbouw Nederland organiseert in samenwerking met Wilma Windhorst (Agropoli) en René van Gastel (Groeibalans Teelt en Onderzoek) de cursus Weerbaar telen. In november gaan groepen van start voor resp. snijbloemen substraat, snijbloemen grondteelt en voor potplanten.

Weerbaar telen, wat is dat eigenlijk?
Weerbaar telen heeft als doel planten zo gezond mogelijk te kweken, met minder afhankelijkheid van chemische gewasbescherming. Daarbij is het belangrijk om alle teelt-factoren, en hun onderlinge samenhang, te optimaliseren. Kunnen we de kwaliteit van uitgangsmateriaal, substraat of (pot)grond, water en bemesting beïnvloeden en optimaliseren?  Welke effecten hebben deze factoren op elkaar en op de weerstand van de planten? Welke maatregelen om deze teeltfactoren te sturen zijn zinnig? Hoe meten en monitoren we? Planten hebben afweersystemen die voor weerstand tegen ziekten en plagen zorgen. Kunnen we daarvan gebruik maken, kunnen we de natuurlijke afweer beïnvloeden? Zijn plantversterkers of biostimulanten bruikbaar? Welke ingrediënten bevatten ze, welke werking verwacht u ervan of heeft u ervaren?

Voor verschillende onderwerpen kunt u specifiek vanuit uw bedrijf input leveren. Die gegevens nemen we anoniem in de uitwisseling binnen de te bespreken cursusstof mee. Verwacht in de cursus geen kant-en-klaar op uw teelt en situatie toegesneden teelt-advies, maar met de ervaringen van de inleiders en collega-telers doet u kennis en ideeën op. Die kunnen in de praktijk of in proeven op uw bedrijf nader ingezet of onderzocht worden, om zo tot een weerbaar teeltsysteem te komen!
 

Data cursus
Startdatum  24 november, vervolgdata 8 en 22 december. Laatste les medio janauri 2023 wordt nog ingepland.

Locatie
De cursussen vinden plaats bij bij Agropoli (Hazerswoude) of op het bedrijf van één van de deelnemers. 

Kosten
De kosten bedragen €500 per deelnemer. Voor medewerkers is 60% subsidie via Colland mogelijk.