Bladpluk geeft een betere verdeling van de drogestof

Het wegnemen van blad leidt ertoe dat er relatief meer drogestof naar de vruchten gaat. Dat blijkt uit de nog lopende proef ‘Tomatenproductie sturen van blad naar vrucht’ bij Wageningen UR Glastuinbouw in Bleiswijk.

Met het tomatenras Brioso is gedurende de winter in de kop 33% (de standaardbehandeling) of 55% blad geplukt (behandelingen met verschillende hoeveelheid blad onderin). De tomatenvruchten in de behandelingen hadden aan het eind van de winter gemiddeld 65% van de gevormde assimilaten gekregen, terwijl dit in de standaard 62% was. Dezelfde ervaring werd verleden jaar opgedaan. Dit bevestiging een van de aannames van het project.

Sinds begin maart worden naar de zomer toe andere bladplukstrategieën aangehouden (zie ook dit artikel). In de begeleidingscommissie is verleden week uitgebreid gediscussieerd over de beste teeltstrategie die hierbij past. De nachttemperatuur wordt naar beneden gebracht om het gewas voldoende generatief te houden en sterkere trossen te krijgen. De vruchtgrootte was nog niet wat we willen hebben. De teelt is nu ongeveer halverwege en de hoop is natuurlijk dat de betere verdeling van drogestof ook in de zomer vastgehouden wordt.

Dit project is gefinancierd vanuit het programma Kas als Energiebron, het innovatie- en actieprogramma van LTO Glaskracht Nederland en het ministerie van Economische Zaken.

Op de foto: Geoogste Brioso tomaten

Lees via onderstaande link meer over dit project.

Meer nieuws

EnergiekEvent op 2 juli

Kas als Energiebron organiseert op dinsdagmiddag 2 juli weer het EnergiekEvent 2024. Dit evenement is de ideale gelegenheid om kennis op te doen van…

Lees meer